Artikülasyon Bozuklukları Terapi Seti
Artikülasyon Bozuklukları Terapi Seti
Özel Çantalı, 23 kitap, 2 CD ve 1 Hece Piramidi, Toplam: 680 Sayfa
1. Artikülasyon Seslerini Değerlendirme
2. Artikülasyon Görselleri
3. Egzersizler
3. Artikülasyon Piramidi (87 sesten oluşmaktadır, sınırsız 2 ve 3 sesli hece ve sözcük oluşturma özelliktedir.)
4. a) Egzersizler CD’si, b) Masajlar CD’si
5. B, C, Ç, D, F, G, H, J, K, L, M, N, P, R, S, Ş, T, V, Y, Z seslerinin çalışma ve terapi kitapçıkları
AÇIKLAMA:
Artikülasyon bozukluğu, seslerin gereği gibi ve anlaşılır bir biçimde çıkarılamaması veya seslerin çıkarılmasında ve birleştirilmesinde beklenenin üzerinde farklılık göstermesi durumudur. Başka bir söyleyişle, seslerin yanlış üretilmesi veya üretilmesinde zorluk yaşanmasıdır. Bu duruma sesin oluşmasını sağlayan organların yanlış pozisyona girmesi neden olmaktadır. Örneğin, bireyin "kitap” yerine "titap” demesi, "resim” yerine” "yeşim” demesi. Artikülasyon sorunları daha çok çocukluk döneminde görülür, ancak ciddi vakalarda müdahale edilmediği durumlarda yetişkinlikte de devam eder.
Artikülasyon bozuklukları tek başına görüldüğü gibi başka bozukluklarla birlikte görülebilir. Böylece çocuklarda alaliya, dislaliya, dizartriya, rinolaliya, genel konuşma gelişiminin geriliği, fonetik- fonematik yetersizlikler gibi konuşma kusurlarına rastlanır. Bu da demektir ki bazı artikülasyon sorunlarını ortadan kaldırmak için diğer bütün konuşma bozukluklarını da ortadan kaldırmak gerekir.
Bir diğer konuşma sorunu ise fonolojik bozukluktur. Kimi çocukta tek başına görülürken kimi çocukta ise artikülasyon bozukluklarla birlikte görülür. Fonolojik bozukluk seslerin bir araya getirilmesini sağlayan kurallara uyulmamasıdır. Artikülasyon bozukluğunda yanlış çıkarılan veya çıkarılamayan sesler çocuğun ses repertuarında bulunmaz. Fonolojik bozukluk ise zihinsel süreçlerle ilişkilidir. Çocuğun yanlış söylediği ses, ses repertuarında mevcut ancak yanlış kullanım söz konusudur. Artikülasyon bozukluğunda "r” yerine "y” sesini kullanan çocuk "r” sesini üretemediği için hata yapar; fonolojik bozuklukta "s” sesi yerine "t” sesi kullanan çocuk aslında "s” sesini üretebildiği halde yanlış kullanır.
Bu set hem "Artikülasyon” hem de "Fonolojik” bozuklukların giderilmesi amacıyla hazırlandı.
YAZARLAR
Şahin Civil (Ölçme-Değerlendirme Uzmanı)
Seyfullah Kumru (Konuşma Bozuklukları Uzmanı)
Gulchin Mahreyeleva (Dil ve Konuşma Terapisti)
Lale İmanova (Dil ve Konuşma Terapisti)
Dr. Beçim Özyet (Eğitim Uzmanı)
Evren Özden Çavuşoğlu (Eğitim Uzmanı)
Xoşqədəm Quliyeva (Psikolog)
Kəmalə Xəlilbəyli (Psikolog)
Hakan Birol (Dil Uzmanı)
Emel Cingöz (Çocuk Gelişimci)
Bankalara özel taksit seçenekleri :